Laatst bij een ruilbeurs kreeg ik zaadjes mee, van prachtige ‘braunrote’ zonnebloemen, supermooie rode bietjes, èchte huttentut en nog zo een paar soorten die ik best graag eens zou kweken. Ik wist wel dat het zaad oud was; thuis zag ik op een paar zakjes: ‘gebruiken voor december 2012’.

Dat is meer dan 5 jaar geleden. Ik had er weinig vertrouwen in dat er nog wat zou kiemen. Gelukkig kun je dat voor de meeste soorten makkelijk uitproberen.

Zaadjes testen gaat zo…

Kiemende zaden houden van vocht en warmte. Daar zorg je dus voor. Neem een bakje, leg daar in een nogal vochtig dubbelgevouwen keukenpapier. Leg daarop je zaadjes. Daarop gaat nóg een dubbele laag vochtig keukenpapier.  Dan gaat er een deksel op, zodat zaaisel en papier niet uitdrogen.  Schrijf op waar welke zaadjes liggen. Bewaar bij kamertemperatuur.

Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over. Van de meeste moestuingewassen weet je na één à twee weken wel of er nog wat gaat gebeuren.

Op de foto de uitslag van mijn kiemtest. De zonnebloemen en de bietjes gaan het doen. Van de ene bietensoort moet ik wat meer zaad gaan gebruiken, want daarvan kiemt maar een kwart. Afrikaantjes, huttentut, stokroos: die doen het nog. Een paar anderen niet.

Speciale wensen

Van de soorten die niet kiemen kun je opzoeken of ze nog speciale wensen hebben. Er zijn zaden die een kiemrust hebben, en pas een aantal maanden na oogst kunnen kiemen. En er zijn er die – vochtig en wel – eerst warm, dan winters koud, en dan weer een warm willen liggen. Daarvoor kijk ik meestal op de site van Vreeken Zaden. Als er een bijzondere behandeling nodig is, staat dat daar bij de soort beschreven.

Zo staat mijn Roomse Kervel-zaad al sinds de nazomer in een potje met zandgrond in de tuin. Als het nu ècht voorjaar wordt, zal het dan gaan kiemen?

 

Update, zes dagen later: De eerste plantjes komen op.

 

Meer artikelen over zaden en planten:

Zaadzakje vouwen

Plantengroei en zonneschijn hebben een relatie

Wortelknolletjes verdienen de Nobelprijs

 

 

Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!