Agenda

mrt
29
wo
VOL Workshop bemesten in de moestuin @ Ontmoetingscentrum de Walvis, Gouda
mrt 29 @ 19:30 – 21:30

Een goede bemesting is een voorwaarde voor een rijke oogst in de moestuin. In deze workshop wordt een systematisch stappenplan besproken om te weten wanneer, waarmee en hoeveel je het best kunt bemesten. Ook mulch en groenbemesters komen aan de orde.

Ik geef deze workshop voor Velt afdeling Groene Hart. Meer informatie, kosten en aanmelding: zie website van de activiteit.

apr
12
wo
Lezing: landelijke tuinen op het veen @ Buitenplaats Molenwei, Leidschendam-Voorburg
apr 12 @ 19:30 – 21:30
Lezing: landelijke tuinen op het veen @ Buitenplaats Molenwei, Leidschendam-Voorburg

Of je pas net of al langer tuiniert, in een landelijke omgeving vraagt dat om een andere aanpak dan in de stad. Wat zijn de kenmerken van veenweidegebied en hoe stem je tuinplanten af op de bodem? Welke beplanting past in het ecosysteem van het platteland? En hoe kun je een aantrekkelijke omgeving creëren voor insecten en vogels? De lezing wordt gegeven door Anne Marie van Dam, bodemkundige en tuinexpert.

apr
19
wo
Lezing: De tuinbodem leeft! @ Buitenplaats Molenwei, Leidschendam-Voorburg
apr 19 @ 19:30 – 21:30

Misschien is de grond kurkdroog en stoffig, of juist onhandelbaar, verhard of nat. Weet je hoe jouw bodem en tuingrond leeft en functioneert, onder planten en rondom bestrating? Wil je je meer verdiepen in de grond rond je woning of in je moestuin? Anne Marie van Dam neemt je mee op reis door het bodemleven, en verteelt wat dat doet voor je grond en planten. Leer hoe je actief aan de slag kunt gaan met het verbeteren van de bodem. Voor jezelf en de natuur! Jouw meegebrachte grondmonster wordt tijdens de avond beoordeeld.

Meer info en aanmelding via de website van de activiteit.

apr
26
wo
Lezing: Sluit de kringloop, voor een gezonde, levende tuin @ Buitenplaats Molenwei, Leidschendam-Voorburg
apr 26 @ 19:30 – 21:30

In grote tuinen wordt vaak tuinafval op een hoop gegooid. Maar hoe maak je van tuinafval een voedzame compost, een meststof die gezond is voor bodem èn planten? Wat gebeurt er in de composthoop en hoe kun je dat sturen? Tijdens de lezing vertelt Anne Marie van Dam ook over de basis voor een ecologische tuin. Hoe start je een organische kringloop met variatie aan groen? En hoe draagt een natuurlijk evenwicht bij aan het voorkomen van ziekten en plagen?

Meer informatie en aanmelding: zie website van de activiteit.

mei
17
wo
Lezing: Bij-zonder natuurlijk tuinieren @ Buitenplaats Molenwei, Leidschendam-Voorburg
mei 17 @ 19:30 – 21:30

Het overgrote deel van de planten en bomen is voor hun bestuiving afhankelijk van insecten. De wilde bijen, hieronder rekenen we ook de hommels, zijn hiervoor heel belangrijk. Bijen hebben een cruciale rol in bijvoorbeeld de voedselvoorziening en de biodiversiteit. Veel wilde bijen hebben een voorkeur of specialisatie voor bepaalde plantensoorten. Maar hoe kun je wilde bijen helpen? Hoe zorg je voor jaarrond voedsel voor bijen? Anne Marie geeft praktische tips over hoe je in je eigen tuin eenvoudig kunt zorgen voor goede leefomstandigheden, voedselaanbod èn nestgelegenheid. En hoe je wilde bijen kunt zien en herkennen: er gaat een wereld voor je open!

Meer info en aanmelding: zie website van de activiteit.

mei
20
za
Workshop Leer je grond kennen! @ Volkstuinen Florence Nightingale, Den Haag
mei 20 @ 02:00 – 02:15

Een tuin zit soms vol verrassingen, die niet altijd prettig zijn: wateroverlast of droogte, keiharde kluiten, glibberige paden of stoffig zand. Zie daar maar je droomtuin op aan te leggen! De grondsoort, de bodemstructuur en de aanwezigheid van kalk, water, organische stof en bodemleven bepalen sterk de eigenschappen van je grond. En daardoor: welke planten er gemakkelijk groeien, hoe je hem het beste kunt beheren en wat je zou kunnen verbeteren. Alles gaat makkelijker als je begrijpt welke grond je hebt

In deze workshop leer je:

  • Welk type grond je hebt
  • Hoe sterk de bodemstructuur ontwikkeld is
  • Of er genoeg leven in de grond zit
  • Of er kalk in de grond zit en wat de zuurgraad is
  • Hoe je de grondwaterstand kunt onderzoeken.

Meer informatie en aanmelding via Veltafdeling Den Haag.

jun
3
za
Open dag Schooltuinen De Akkerdistel. Velt Ecotuindagen @ Schooltuinen De Akkerdistel, Leiden
jun 3 @ 13:00 – 17:00

Schooltuinen De Akkerdistel is mijn speel-, werk en experimenteertuin. Ik beheer de compostplaats en heb ruimte om andere compostsoorten te maken en te testen in kleine proeven. Je bent van harte welkom om de schooltuinen en mijn werk daar te zien.

Meer informatie over de open dag volgt.

 

sep
20
wo
Lezing: Lang leve de bodem! @ Groei&Bloei - Yuverta, Oegstgeest
sep 20 @ 20:00 – 21:30

Meer informatie volgt later.

 

Een presentatie of workshop bij jou op locatie? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Anne Marie van Dam

Anne Marie van Dam

Ik help je graag om groene dromen, ideeën en plannen beter te laten slagen - door advies en kennis over bodem, bemesting en compostering.
Lees ook mijn boek: Leve de Bodem! Een gezonde basis onder elke tuin.

Mijn tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!