Boek: Leve de bodem!

Een gezonde basis onder elke tuin

9, 

Leve de Bodem! is begin 2022 verschenen. Het is hét praktische bodemboek voor elke tuinmens die méér wil weten van de bodem onder zijn of haar eigen paradijs. Ik schreef het samen met Caroline de Vlaam.

Grondbeginselen voor je eigen bloemenzee, voedselbosje of groentetuin. Verdroogde of verzopen planten, onhandelbare kluiten of stoffig los zand… Tuinieren gaat zelden alleen over rozen. Als de grond in je tuin niet goed is, verpieteren je planten en is een mooie oogst ver te zoeken.

Met leven in de tuin, en zéker in de bodem, kun je van je tuin een bloeiende oase maken. Je creëert ruimte voor kriebelbeestjes, vlinders en vogels, en een fijn leefklimaat voor jou en je omgeving. Je tuinafval wordt compost – het zwarte goud voor je grond.

Samen met Caroline de Vlaam heb ik een basisboek geschreven, met praktische kennis en inspiratie voor de verzorging van de grond onder je tuinparadijs. Ter verdieping komen ook een aantal specialisten aan het woord over hun specifieke bodeminteresse of bodemmissie.

Ontdek in Leve de bodem!

  • Hoe je er achter komt of je grond gif bevat (en wat je kunt doen als dat zo is)
  • Hoe je planten droogte doorstaan, terwijl je nog nauwelijks water geeft
  • Hoe je je grond los en vruchtbaar houdt, zonder te spitten
  • Hoe je zelf compost maakt, voor een actief bodemleven en vitale planten, zónder een stinkende composthoop
  • Waarmee, wanneer en hoeveel je het best bemest voor een rijke oogst en weelderige planten (ook zonder grondonderzoek van het lab).

Coauteur ing. Caroline de Vlaam is opgeleid als botanisch analist en tuin- en landschapsontwerper. Ze heeft jaren tuinervaring, ook in buurttuinen. Sinds 2016 geeft ze raad, daad en educatie over (moes)tuininrichting en -beheer, en is ze compostmeester.

Boek bestellen?

Het kost € 29,95. De verzendkosten zijn € 4,85. Stuur me een mailtje. Laat even weten als je het gesigneerd wilt.

Wat anderen zeggen over Leve de Bodem!

“Een schat aan informatie voor iedereen. Als je tuin je lief is, zal je dit boek regelmatig opslaan om tips en ideeën op te duikelen.”  Norbert Mergen, MergenMetz

Lees Norbert’s uitgebreide recensie

“In hun opzet om een degelijk, praktisch èn liefdevol boek te schrijven zijn de auteurs prima geslaagd.” Machteld Klees, Tijdschrift Oase

Lees Machteld’s hele recensie in Oase

“Een boek met basisinformatie, praktische kennis en inspiratie voor de verzorging van tuingrond. Aan bod komen handige tests om gif in de grond te ontdekken, oplossingen voor tuinen in droogte zonder overdadige bewatering, hoe grond los en vruchtbaar blijft zonder te spitten, het maken van compost voor een actief bodemleven en vitale planten en bemesting voor een rijke oogst en weelderige planten. Nuchter en toegankelijk geschreven. Voor een brede lezersgroep.” NBD Biblion

“Wat een gaaf boek is dit, alle ins en outs over de bodem. Een van de belangrijkste onderdelen van de moestuin. we weten hier zo weinig van, dus ik werd heel enthousiast over dit boek waar echt alles in staat.” Eén van de eerste Lezers van Leve de Bodem!   

Ook lezen? Je kunt het boek bij me bestellen (kost € 29,95 plus € 4,85 verzendkosten). Als je het gesigneerd wilt hebben, zet dat er even bij. 

Cursussen, workshops, lezingen en bodemhulp

Anne Marie van Dam

Anne Marie van Dam

Ik help je graag om groene dromen, ideeën en plannen beter te laten slagen - door advies en kennis over bodem, bemesting en compostering.
Lees ook mijn boek: Leve de Bodem! Een gezonde basis onder elke tuin.

Mijn tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!