Het plantseizoen is weer begonnen: je kunt nu biobollen planten voor nectarrijke bloempracht in het voorjaar. Bijen blij met voedsel vroeg in het seizoen, jij blij met die mooie bloemen.

Waarom bio? – Je hebt dubbel effect

Ten eerste: in je eigen tuin. Je hebt bloembollen die zonder chemische bestrijdingsmiddelen gekweekt zijn. Als je gangbare bloembollen koopt, kunnen chemische middelen op de bol achterblijven. Dat kan schadelijk zijn voor het leven in je tuin, bv. voor insecten en bodemdieren. Bio-bollen hebben dat effect niet: die leveren nectar en stuifmeel voor insecten, en voedsel voor het bodemleven zonder giftige stoffen. Als je ze op een zonnige plek zet, komen er meer bijen en hommels op af – leuk om te zien!

Ten tweede: in de bloembollenteelt. Veel bloembollen zijn gevoelig voor ziekten en de teelt is intensief, waardoor het gebruik aan chemische bestrijdingsmiddelen relatief hoog ligt. Veel kwekers spannen zich in om minder te spuiten, maar om ziekten te voorkomen planten blijven de middelen nodig. Dat heeft effect op de omgeving: er komen minder soorten insecten, vogels en slootjesdieren voor.

In de biologische teelt wordt daarentegen niet gespoten. De hele teelt is daar op ingericht: minder gevoelige cultivars, akkerranden met bloemen voor meer biodiversiteit, andere bemesting. Zo zijn er een heel aantal teeltmaatregelen aangepast. Dat komt de natuur op de bollenvelden ten goede. Vaak ligt daarbij de opbrengst wat lager, waardoor biobollen wat duurder zijn dan die met chemische middelen.

Veel kwekers hebben belangstelling om biologisch te gaan kweken, maar dan moeten die bollen wel gekocht worden. Dus als jij biobollen koopt in plaats van ‘gewone’, maak je mogelijk dat er weer een stukje meer bio gekweekt wordt, waar geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.

On the way to Planet Proof. Sinds een paar jaar worden er naast biologische bloembollen ook bollen gekweekt onder Milieukeur, dat sinds kort ‘On the way to Planet Proof‘ heet. Hieraan worden een aantal duurzaamheidseisen gesteld. Zo moet de teelt bv vrij zijn van Neonicotinoiden, een bestrijdingsmiddel dat giftig is voor bijen. er zijn op het moment zeven bedrijven die dit keurmerk hebben, deels kwekerijen, deels handelaren. Ik zie het keurmerk nog niet duidelijk in webshops terugkomen, behalve voor de groothandel. Als je het vindt, laat me weten!

Webwinkels biologische bloembollen

Hier kun je biobollen bestellen. planttijd: september – december.

Post Planten (sneeuwklokjes en stinzenplanten)

Natural Bulbs

Ecobulbs

Bloembollen voor bijen – BD Imkers

Carel Bouma Biologisch Pootgoed

Bloembollenkopen.nl

Sterke Bollen

En in de groothandel (niet voor particulieren): JUBHolland

Weet je er nog meer? Laat me weten, dan vul ik graag aan.

Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!