Leader Holland Rijnland

Leader is een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling, speciaal voor kleinschalige initiatieven die van belang zijn voor de regio. In Holland Rijnland ondersteunt Leader initiatieven die circulaire economie in praktijk brengen, of gezondheid van stedelingen of leefomgeving verbeteren. Een verbinding maken tussen stad en land is essentieel, net als samenwerking met partners in de regio.

Een paar keer per jaar is er een tender voor nieuwe voorstellen. Die worden, in opdracht van de provincie Zuid-Holland, getoetst aan een lijst criteria, door de Lokale Actie Groep, waar ik deel van ben. Bij de toetsing krijgt elk project een aantal punten. De projecten met de meeste punten binnen de tender worden voorgedragen voor een subsidie. In de LAG zitten een aantal vertegenwoordigers van overheden en maatschappelijke organisaties, en een aantal mensen (waaronder ik) die gekozen zijn op basis van inhoudelijke kennis van het onderwerp en van de Leader regio.

De LAG kan voor een initiatief een ambassadeur aanstellen, die de initiatiefnemer helpt bij het opstellen van het voorstel. Die helpt het voorstel inhoudelijk sterker te maken, en informeert over de gang van zaken bij Leader. De ambassadeur doet niet mee aan de toetsing van het projectvoorstel.

Ik vind het erg leuk om aan Leader mee te werken: het is een programma dat mooie projecten in de regio mogelijk maakt. En bijzonder om ook eens voorstellen te beoordelen, en te zien wat daarbij komt kijken, in plaats van voorstellen zelf te schrijven en in te dienen. En dan ook nog te werken met inspirerende mensen.

Wil je informatie over het Leader Holland Rijnland-programma? Je kunt mij natuurlijk vragen, of contact opnemen met de secretaris van de LAG, Bart Soldaat.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

21 maart 2017

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!