Je eigen compost maken is mooi: een kringloop sluiten, van afval uit de keuken en de tuin maak je voeding voor je grond en planten. Ik kan er uren over praten, en alle details uitleggen. Maar om te beginnen hoef je maar een paar dingen te weten. Die heb ik hier samengevat.

Compost maken

Dat doe je zo:

  1. Meng groen en bruin materiaal, kleiner dan 10 cm. Groen is makkelijk afbreekbaar, heeft veel vocht en voedingsstoffen. Bruin brengt structuur in, en is droog en arm aan voeding.
  2. Zorg voor lucht en vocht. Dat hebben de micro-organismen nodig om het materiaal af te breken en in compost om te zetten.
  3. Meng af en toe, of breng lucht in door te prikken met een stok of een ‘compostpook’.
  4. Composteer minimaal 3 – 6 maanden, tot de compost naar bosgrond ruikt.

Compost gebruiken

  • Rijpe compost kan in of op de grond, onrijpe compost gebruik je alleen op de grond.
  • Neem ongeveer een halve emmer per vierkante meter. Minder mag ook.
  • Oude potgrond kun je verversen door bijmengen van je eigen compost, 20 – 30 % van het volume.

Dat is het – om te beginnen.

Niet heel ingewikkeld dus

Een paar weetjes, wat gezond verstand, en af en toe aandacht, controleren of het nog goed gaat. Dan gaat de natuur voor je aan de slag. Als je alle ins en outs wilt weten, volg dan een keer de workshop: Maak je eigen supercompost!, Lees m’n boek Leve de bodem! een gezonde basis onder elke tuin. Of neem contact op voor een persoonlijk advies.

Lees ook mijn blog: Composteren: het schoorsteeneffect

Of: Wat je moet weten over composteren, artikel in het Reformatorisch Dagblad (niet op zondag). Daarin worden Ireen Laarakker en ik geïnterviewd.

Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!