Je eigen compost maken is mooi: een kringloop sluiten, van afval uit de keuken en de tuin maak je voeding voor je grond en planten. Ik kan er uren over praten, en alle details uitleggen. Maar om te beginnen hoef je maar een paar dingen te weten. Die heb ik hier samengevat.
Compost maken
Dat doe je zo:
- Meng groen en bruin materiaal, kleiner dan 10 cm. Groen is makkelijk afbreekbaar, heeft veel vocht en voedingsstoffen. Bruin brengt structuur in, en is droog en arm aan voeding.
- Zorg voor lucht en vocht. Dat hebben de micro-organismen nodig om het materiaal af te breken en in compost om te zetten.
- Meng af en toe, of breng lucht in door te prikken met een stok of een ‘compostpook’.
- Composteer minimaal 3 – 6 maanden, tot de compost naar bosgrond ruikt.

Compost gebruiken
- Rijpe compost kan in of op de grond, onrijpe compost gebruik je alleen op de grond.
- Neem ongeveer een halve emmer per vierkante meter. Minder mag ook.
- Oude potgrond kun je verversen door bijmengen van je eigen compost, 20 – 30 % van het volume.
Dat is het – om te beginnen.
Niet heel ingewikkeld dus
Een paar weetjes, wat gezond verstand, en af en toe aandacht, controleren of het nog goed gaat. Dan gaat de natuur voor je aan de slag. Als je alle ins en outs wilt weten, volg dan een keer de workshop: Maak je eigen supercompost!, Lees m’n boek Leve de bodem! een gezonde basis onder elke tuin. Of neem contact op voor een persoonlijk advies.
Lees ook mijn blog: Composteren: het schoorsteeneffect
Of: Wat je moet weten over composteren, artikel in het Reformatorisch Dagblad (niet op zondag). Daarin worden Ireen Laarakker en ik geïnterviewd.
Ha Anne Marie, ik was laatst op de open tuin dag van Velt tegen het eind.
Je gaf toen uitleg over compost en vertelde ook iets over kamerplanten.
Ook daar voeg je op gezette tijden iets toe? Je noemde o.a. bepaalde korrels.
Je wilde die mij nog laten zien, als we weer naar voor zouden lopen, maar ik ben dat toen ook vergeten.
Toch ben ik daar nieuwsgierig naar. Op mijn werk (een basisschool) probeer ik een aantal grote planten in de hal gezond te houden. Ze staan in grote potten (zwarte plastic kuipen) en vorige zomer heb ik flink verpot en verpoot met zakken biologische aarde, waar dan voor 3 maanden mest in zou zitten. Het was aarde met de structuur als van bosgrond. Aanvankelijk knapten de planten wel op, maar nu zie je al weer tekenen van armoede.
Zou ik iets met de door jou genoemde korrels ten goede kunnen doen? Moet er nog iets anders gedaan worden (wat verse aarde erop, of toch gezeefde compost, molshopenaarde o.i.d.???