Er zijn veel mensen die hun afval composteren. Dan ben je er op een milieuvriendelijke manier vanaf. Maar er zijn er veel minder die er een goede meststof voor hun tuin mee produceren: voedzaam, ziektewerend en vrij van onkruidzaden. Niet-stinkend. Hoe dat kan, leg ik uit in de workshop ‘Maak je eigen supercompost!’.

De basis is heel simpel: groente, fruit en tuinafval wordt door micro-organismen èn wat grotere beestjes omgezet in bodem-organische stof, ook wel humus genoemd. Daarvoor is nodig:

  • gemengd organische materiaal
  • lucht (zuurstof)
  • vocht

De zuurstof die in de composthoop zit, is niet genoeg om de compostering aan de gang te houden. Er moet dus lucht door heen kunnen stromen. Als er kanaaltjes genoeg zijn gaat dat goed, om dat lucht in de hoop opgewarmd wordt. Warme lucht stijgt op, en zo kan de schoorsteen gaan dampen. Je moet dus zorgen, dat er van onderaf verse lucht aangevoerd kan worden. dat kan door materiaal met voldoende structuur te gebruiken en te zorgen dat de hoop niet te nat wordt. Met een stok kun je regelmatig in de hoop prikken om nieuwe luchtkanalen te maken.

Zo zijn er nog een aantal principes die je helpen om je eigen composthoop te beheren. Bij de workshop leg ik uit wat er precies in de hoop gebeurt. Daarmee kunnen de deelnemers hun eigen problemen oplossen en hun eigen hoop ontwerpen. Ik werk niet met recepten. Als je begrijpt wat er gebeurt, kun je die zelf maken.

Wil je uitgenodigd worden voor mijn workshops? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Ik hou je dan op de hoogte van activiteiten en je krijgt mijn blog er bij.

 

Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!