Voor Bijenlandschap werk ik al een paar jaar mee aan communicatiestrategie, nieuwsbrief en website. Deze tip heb ik geschreven voor de nieuwsbrief van augustus, wil ik graag met je delen.

O, die droogte!

De lange droge zomer is niet voor alle tuinplanten goed geweest. Zijn er planten uitgevallen? Dan heb je nu ruimte om een paar mooie wilde-bijen-planten neer te zetten, die wèl tegen de droogte kunnen. Drie tips:

 

1. Brede Lathyrus (Lathyrus latifolius)

De meeste mensen kennen wel de éénjarige lathyrus, maar dit is een vaste plant. Met prachtige roze bloemen. Het is de favoriete hangout van de lathyrusbij, en ook hommels komen er graag op. Een klimplant, je kunt hem je bomen en struiken in leiden. Bloeit lang, van mei tot in augustus.

 

2. Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare)

Ook het boerenwormkruid bloeit een hele tijd, van juli tot in september. Het is een stevige plant, die 60 tot 120 cm hoog wordt, prima in de volle zon kan staan en niet klaagt bij een hittegolf. Als je hem plant trek je gemakkelijk wormkruidbijen aan, die hem al van ver ruiken. Als je ziet hoeveel bijtjes er op af komen, ben je verkocht! Ook een heel aantal andere wilde bijen houden er van.

 

3. Rolklaver (Lotus corniculatus)

Deze is een stuk lager, tot 40 cm. Een opvallende klaver met heldergele bloemen. Op deze plant zijn 71 soorten wilde bijen gespot!  Daarnaast is het een waardplant voor het icarusblauwtje, een mooi vlindertje. Bloeit van mei tot september en staat graag in de zon.

Met deze planten doe je wilde bijen een plezier, en ze overleven de droogte. Als het wat koeler wordt in september – oktober, kun je plantjes planten – of in het vroege voorjaar. De lathyrus heb ik gezaaid, een paar jaar geleden, en hij heeft zich nu stevig gesettled in de tuin.

Wilde bijen in de regio en de tuin

Bijenlandschap zorgt voor een bijvriendelijker landschap in de regio Leiden – Zoetermeer – Alphen aan den Rijn, en in juni zijn ook Nieuwkoop en de zes gemeenten in de Bollenstreek aangesloten. Ben blij dat ik daar aan mee kan werken. Ook is het inspirerend voor thuis: dit jaar heb ik al meer dam 20 verschillende soorten bijen in mijn tuin gezien, en het is interessant om te zien hoe verschillende bloemen verschillende soorten aantrekken. De lathyrusbij kwam alléén voor de lathyrus langs. En ze bleef zitten voor een foto.

Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!