Foto: Francois de Heel

‘Achter Glas’ is een nieuwe uitgave van Velt. In het boek vertelt Jos van Hoecke precies hoe hij zijn tomaten, paprika’s, komkommers en augurken kweekt. Hij wisselt die af met een palet aan lente- en wintergewassen, in een ruim bemeten hobbykas. Kijk hier voor voorproefje.

Velt?

Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) is een Vlaams-Nederlandse vereniging voor ecologische tuiniers en thuiskoks, met ruim 17.000 leden. Ik ben lid en geef er moestuincursussen. Velt heeft een webwinkel vol aan eigen handboeken over ecologisch tuinieren en koken. Ik ben er heel enthousiast over: praktische, degelijke informatie zonder poespas. Velt is de enige club die, in het Nederlandse taalgebied, landbouwkundig onderzoek vertaalt voor tuiniers. Velt lesgevers verspreiden de kennis. In Vlaanderen, en steeds meer in Nederland, zijn er afdelingen die cursussen en workshops organiseren. Kortom, een fantastische club. Heel fijn voor ieder die wil ‘tuinieren als de beste’.

Tot zover de reclame.

Het kasboek

In ‘Achter glas’ heeft Velt een andere aanpak gekozen dan in eerdere handboeken. Het wordt geheel verteld door Jos van Hoecke, gepensioneerd Vlaams eco-tuinier.  Jos is wekelijks 7 tot 15 uur in zijn kas bezig. En al 30 jaar Velt-lesgever. Aan ervaring geen gebrek.

Deze aanpak geeft de vrijheid om Jos’ persoonlijke keuzes en werkwijze te laten zien, zonder uitputtend te zijn over de mogelijke manieren van werken. Het geeft ook ruimte aan zijn aanstekelijke enthousiasme. Door Jos’ jarenlange ervaring, een Velt-redacteur, en een leespanel: het is toch een compleet kasteeltboek.  Je vindt alle aspecten terug: kas-aanschaf, kasklimaat, bodemzorg, teelt, gewassen, ziekten en plagen. Op Velt-gebruikelijke praktische wijze.

Supermooi zijn de foto’s, van Francois de Heel. Jos poseert met de oogst, als een Vlaamse Jamie Oliver zonder sterallures. Ook zie je hem, en zijn familie, bezig in de ‘serre’. Dat maakt het boek veel levendiger dan eerdere Velt-uitgaven, waar pompoenen, bietjes en compost meer centraal in beeld staan.

Nu heb ik even geen kas tot mijn beschikking. Anders ging ik gelijk Jos’ adviezen in praktijk brengen. Maar ook zonder dat vind ik het boek interessant, en een plezier om te lezen.

Dus toch nog reclame: van harte aanbevolen.

 

 

 

Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!