De planten in de Dodoenstuin in Schilde (B) hebben bijzondere namen! Ik was er eind september, voor inspiratie en plezier. Een kruiden/plantentuin, moestuinen en thematuinen, op een prachtig plekje bij de oranjerie van kasteeldomein Schildehof.

Rembert Dodoens

Dodoens is een geneesheer en plantkundige, geboren in Mechelen (1517) en overleden in Leiden (1585). Hij heeft in 1554 zijn bekendste werk, het Cruydeboeck, gepubliceerd. Een vernieuwer in de plantkunde, die zelf planten zoekt en beschrijft. Hij volgt niet de heersende opvattingen over hun geneeskracht, maar doet zelf onderzoek. Hij classificeert, als eerste, planten naar hun uiterlijke kenmerken. De laatste jaren van zijn leven is hij hoogleraar in Leiden. In Nederland wordt zijn roem nu overschaduwd door andere vroege wetenschappers. In Vlaanderen is hij bekender dan Clusius en Linnaeus. In Nederland geeft Streekmuseum Veldzicht in Noordwijk aandacht aan Dodoens. Daar ga ik werken aan vernieuwing van de kruidentuin en aanleg van een kruidenplukveld, en een wandelroute. Een fijne aanleiding voor een aangename studiereis naar Schilde.

De Dodoenstuin

In de Dodoenstuin staan honderden planten uit het Cruydeboeck van Dodoens, in een toepasselijke renaissance-tuin met taxushaagjes, en een hoge haag er omheen. De prachtige namen uit het Cruydeboeck staan er bij, naast de Nederlandse en Latijnse. Drakenbloet voor bloedzuring, Duyvelsbeet voor blauwe knoop en Criecken van over zee, voor lampionplant. Mooi om te zien welke planten in de 16e  eeuw al hier beschreven en gebruikt zijn.

Daarnaast zijn er moestuinen en thematuinen, door vrijwilligers en benijdenswaardige moestuinders beheerd. Je kunt er rondleidingen, cursussen en lezingen volgen. De tuin is dagelijks open, vanaf 10 u. Ook zonder gids kun je er prima genieten en leren. Zie bv. bij de foto’s hieronder.

Strakke hagen en vijver, wel met stok – zo kunnen kikkers en padden er uit klimmen.

Een paar honderd soorten, met de bijzondere namen van Dodoens

Wat een mooie plek voor je moestuin! Op oude buitenplaatsen is er vaak een muur om moestuin of kwekerij, zodat die warm en beschut is. Hier ook een oranjerie, waar cursussen gegeven worden. hoge bomen om de tuin geven wel wat schaduw.

Mulchen met gewasrest van bonen; beschermt de grond en levert organische stof, voeding voor bodemleven en gewas. een touwtje markeert de grens tussen pad en bed – zonder goede markering worden de paden vanzelf breder, omdat je per ongeluk steeds verder je voeten neerzet.

Regenboogsnijbiet vind ik zo mooi. In Frankrijk heb ik ze ook als sierplant in het plantsoen gezien.

Yakon: supergrote plant uit de andes, ook wel ‘appelwortel’.

Zuurbes, Berberis vulgaris, met veel bessen. Ik ken hem uit de duinen.

Aardig wat compost gegeven. Veldsla als nateelt.

Grote tuin, grote composthoop (dit is de helft). De bakken zijn gemaakt van gerecycled PMD (plastic, metaal en drankkartons).

Platte bak op het warmste plekje van de tuin, tegen zuidmuur.

Dat is best handig.

Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!