De ‘Leidse Hooidagen‘ is een happening voor stadse gezinnen, in natuur-weiland-gebied Het Vogelhoff. Je kunt er bijenhotels maken, pizzaatjes bereiden en opeten, koeien aaien, kanovaren, op slootsafari gaan en veel meer. En bij mij: schilderen met grond-en-planten, en naar de grond kijken, en een diepe kuil en een paar bakken.

De schilderijtjes werden mooi! Bezoekers plakten zand, veen en twee kleuren klei, koffiedik, en gedroogde planten uit de buurt op stevig hergebruikt karton. Ze werden begeleid door enthousiaste vrijwilligers.

Bij de kuil vertelde ik over de geologie van het gebied: ijstijd-zand, strandwallen, zeeklei-afzetting en veenvorming. De klei kon je zien in de kuil, veen en zand had ik er bij in bakken. Voor volwassenen en zes-plussers was het een goed verhaal.

Kleinere kinderen konden de verschillende soorten grond zien en voelen. Maar hun grootste verwondering was het water onder in de kuil. Na de uitleg van papa of mama concludeerden ze dat we dus eigenlijk over het water lopen. En over onvoorstelbaar veel klei, die ze alleen kennen in afgepaste blokjes om mee te kleien op school.

Workshops ‘Kijk in de Kuil‘ en ‘Schilderen met grond en planten‘ heb ik in 2015 bij de Leidse Hooidagen verzorgd.  Kan ook bij andere evenementen.

 

Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!