Selecteer een pagina

Geveltuinen en moestuinbakken Buurthuis Mandelaplein

Buurthuis Mandelaplein staat in de Haagse wijk Transvaal, waar weinig groen is, en dan nog alleen vrij saai ‘kijkgroen’, waar iedereen af moet blijven. Daar wilde Marije Talstra, directeur van het buurthuis, wat aan doen. Ik heb samen met haar, Duurzaam Den Haag en woningcorporatie Staedion, en met steun van de Haagse Tuinbank en Fonds 1818, een plan gemaakt en uitgevoerd. Langs de lange, blinde gevels van het buurthuis zijn geveltuinen aangelegd. Ook kwamen er moestuinbakken bij het buurthuis, en geveltuinen bij een aantal bewoners in de buurt.

Kinderen en jongeren de geveltuinen aan, en ze beheren ze ook. De moestuinbakken worden door een aantal dames gebruikt.

Verslag van buurthuisdirecteur Marije Talstra:

‘Afgelopen vrijdag zijn de bewoners van de Bloemfonteinstraat en de jongeren van Buurthuis Mandelaplein gestart met het vergroenen van hun wijk. Langs de gevels van het buurthuis hebben ze tegels verwijderd en bloembakken gemaakt. De jongeren hebben de bewoners van de Bloemfonteinstraat geholpen met het maken van een bloembak voor hun eigen gevel. Een aantal van de tegels zaten zo strak dat dat heel veel kracht en samenwerking vroeg. “Wat leuk om dit met de jongeren samen te doen” zie een van de bewoners. “Zo praat je nog eens met elkaar!”
Daarna hebben ze met kruiwagens grond naar de tuintjes gebracht. De kinderen vonden dit geweldig. “Mag ik nog een keer met de kruiwagen racen?”

Toen dat klaar was mochten de kinderen de geveltuintjes vullen met mooie bloemen en planten. Aan de achterkant van het buurthuis zijn twee moestuinbakken geplaatst zodat een aantal vrouwen kunnen moestuinieren. “Ik heb altijd een moestuin gehad maar sinds ik in Den Haag woon, lukt dat niet meer, wat fijn dat ik dat nu weer op kan pakken samen met mijn vriendin.” Na afloop van het harde werken heeft iedereen lekker gegeten in het buurthuis. Vrijwilliger Rita had een heerlijke maaltijd klaar gemaakt. “Wat leuk om hier met de buurtbewoners te eten! Ik kom snel een keertje terug”.

Het project is een samenwerking tussen Staedion, project Operatie Steenbreek van Duurzaam Den Haag en Buurthuis Mandelaplein. Veel buurtbewoners zijn geïnteresseerd in tuinieren maar in het versteende Transvaal kunnen ze niet goed uit de voeten met deze hobby. Gelukkig heeft het Buurthuis een groot geveloppervlakte waar groen tegenaan kan. En tuinieren is niet alleen leuk als hobby maar een groene omgeving is ook goed voor het welzijn van de bewoners, waterberging, voor koeling van de omgeving en bevordering van de biodiversiteit. We kijken uit naar veel groenplezier in Transvaal!’

De foto’s zijn gemaakt door Marije Talstra en Abdeslam Haryouli en door mij.

Linkjes:

Buurthuis Mandelaplein

Duurzaam Den Haag

De Haagse Tuinbank

Fonds 1818

Vaardigheden

Gepubliceerd op

4 oktober 2019

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!