Coaching buurtinitiatieven voor Fonds 1818

,

Fonds 1818 is een regionaal fonds in Zuid-Holland, voortkomend uit de Nutsspaarbank, die in 1818 opgericht. Het fonds zet zich in voor een betere maatschappij, geeft giften aan projecten die een sociale, culturele of duurzame doelstelling hebben.

In 2018 bestond het fonds 200 jaar. In het jubileumjaar was er het ‘Verrijk Je Buurt’-programma, waarbij bewoners een gift konden aanvragen zonder een vereniging of stichting op te richten, en zonder ‘cofinanciering’ uit andere bronnen. De bedoeling: een laagdrempelige manier om geld te vragen voor initiatieven die buurten verbeteren. Bereikbaavoor meer mensen dan de gebruikelijke aanvrager van het fonds: die is relatief vaak wit, 45-plus, hoogopgeleid en vrouw.

Voor Verrijk Je Buurt is een toolbox gemaakt met formats en tips om je buurtproject en je aanvraag beter te maken. Er waren inspiratiecafé’s in alle gemeenten waar het fonds actief is. En voor enkele projecten waren coaches beschikbaar om de aanvraag te begeleiden.

Ik ben best trots dat ik één van die coaches ben. In 2018 heb ik drie projecten begeleid: superleuk werk, en in 2019 nu ook weer een project. Ik mag gedreven mensen helpen, die iets willen betekenen voor hun omgeving. Het gaat om het schrijven van een duidelijke aanvraag, contact met de gemeente leggen of begeleiden. Inhoudelijke tips geven voor groene projecten. En tips geven voor de PR en het werven van vrijwilligers.

In één geval heb ik voor langdurige begeleiding contact gelegd met de Sesamacademie, een vrijwilligersorganisatie die vrijwilligersorganisaties coacht. (Aanrader! Daar ga ik ook nog eens over schrijven).

Nu het jubileumjaar voorbij is, gaat Fonds 1818 door met het financieren van bewonersinitiatieven. En waar nodig ga ik ook door met coachen.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

7 maart 2019

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!