Muntvlindertje op wilde marjolein

Ecotuindagen

Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven, Koken en Tuinieren, organiseert ieder jaar de Ecotuindagen. Meer dan 200 tuinen zijn opengesteld in Nederland en Vlaanderen, op 1 en 2 juni 2019. Dit jaar doe ik voor het eerst mee met mijn voor en achtertuin. Nu we hier vier en half jaar wonen, is de tuin zover, dat ik bezoekers durf te ontvangen. En, superleuk: je kunt de boeken van Velt inkijken en tegen gunstig tarief kopen van Velt afdeling Holland Rijnland.

Waarom zou je komen kijken?

We hebben een voortuin van 22 vierkante meter en een achtertuin van 4,5 m breed en 22 m lang. Riant dus, voor Leids begrip. Met best veel zon; in het begin durfde ik nauwelijks een boompje neer te zetten, zo blij was ik met de zon. We wilden een tuin om in te zitten en uit te eten. Ruimte voor een trampoline en een kleine kas. En lekker veel bloemen. Weinig verharding. Gebruiken wat er al was. Het is een fijne tuin geworden.

Er is veel te zien

Ik kan niet kiezen. Daarom staan er héél veel verschillende soorten planten in de tuin. Gewone en bijzondere eetbare planten – sommige kun je proeven. Allerlei soorten bloemen. Die trekken weer veel soorten insecten.

Rozemarijngoudhaantjes op rozemarijn

De fietsen staan in het groen

De voortuin: 22 vierkante meter. Met een pad naar de voordeur, een bankje, een vuilnisbak, een fietskar en plek voor 5 fietsen. En toch veel groen. Daarom hebben we nu, behalve tegels, een bloementuin, en een fietsenstalling met: bodembedekkers, een begroeid tuinhek, 3 bessenstruiken en 2 pruimenboompjes. Ook onder het bankje staan planten. Het scheelt weer een paar vierkante meter verharding, en het het hele seizoen bloeit er wel wat.

Er zijn veel soorten bijen in de tuin

Ik laat je graag de foto’s zien en ik kan vertellen welke planten in mijn tuin ze aantrekkelijk vinden. En hoe ik ze (een beetje) kan determineren. Dat is ook na te lezen in mijn vorige blog: Dikke koninginnen met een streepjescode. Naast bijen zijn er ook boktorren, vlinders, zweefvliegen, wespen, wantsen, te veel luizen, slakken, kikkers, padden, een egel en salamanders. Sóms laten ze zich zien.

Mannetje bloedbij op venkel

Ik composteer bijna alles

In twee compostvaten, voor GFT en bladcompost. Ik kan je laten zien hoe het gaat, en of het lukt om goede compost te maken. Ik ben er vorig jaar over geïnterviewd door het Reformatorisch Dagblad (ma t/m za te lezen).

De bladcompost op z’n heetst

Velt verkoopt bij de open tuin hele fijne boeken

Mijn club Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) heeft een webwinkel vol aan eigen handboeken over ecologisch tuinieren en koken. Ik ben er heel enthousiast over: praktische, degelijke informatie zonder poespas. Velt is de enige die, in het Nederlandse taalgebied, landbouwkundig onderzoek vertaalt voor tuiniers. Heel fijn voor ieder die wil ‘tuinieren als de beste’. Ernie Kraal van Velt afdeling Holland Rijnland komt met de boekenvoorraad. Neem een kijkje, neem contanten mee en verwen jezelf met een mooi boek.

Kom je kijken?

De tuin is open op zaterdag 1 juni, van 13 tot 17 u. Er is thee uit eigen tuin. Het adres: Rijn en Schiekade 70 in Leiden. Je bent van harte welkom.

Bekijk ook de aankondiging op de site van Velt. Tegelijkertijd, en ook op 2 juni 2019, is in Leiden ook Schooltuin De Akkerdistel opengesteld. Ook een hele fijne plek om te eens te gaan kijken.

Groetjes,

Anne Marie

Auteur foto: Sjaak Verboom

Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!