Deze keer een verhaaltje in de categorie: gewoon leuk om te weten. Pas ben ik gaan wandelen aan de kust op Goeree-Overflakkee. Daar zie je het land aangroeien en weggeslagen worden; dat vind ik interessant.

Waar ligt dat ook al weer? (kaarten van J.W. van Aalst, www.opentopo.nl).

Beetje inzoomen:

Westhoofd

Westhoofd ligt flink in de stroming die van zuidwest naar noordoost langs de Nederlandse kust trekt. Het strand is smal, de duinen zijn er deels weggeslagen met een storm. Hier gaat zand verloren…

Van dichtbij: van het helmgras hangen de wortels amechtig langs het afgekalfde duin.

Kwade Hoek

Kwade Hoek ligt in de luwte – kwa stroming: ietsje landinwaarts, en verderop moet de stroming nog om Voorne-Putten en de Maasvlakte heen. En sinds de Haringvlietdam er ligt, is de stroming ‘het hoekje om’ naar Haringvliet ook een stuk minder. Bij Kwade Hoek groeit het land aan. Het is een prachtig duingebied waar de zee bij hoge vloed in en uit kan stromen. Vanaf het ‘binnenland’ kom je eerst een paar duinenrijen met valleien er tussen tegen, en dan een enorme strandvlakte, deels begroeid.

De vlakte:

Voor de ontwikkeling van strandvlakte tot duin zijn planten nodig. Één specifieke plant, om te beginnen: het biestarwegras. Dat is de enige die met het zoute zeewater op het strand kan groeien. Die begint met polletjes op het strand, die zand ‘vangen’. Als er genoeg zand gekomen is, blijft daar wat regenwater in hangen. Dat verdunt het zoute zeewater. Dan kunnen de volgende planten komen, zoals helm en zeeraket; en later hele bosschages met andere soorten. Maar het begint met biestarwegras.

Het is een beetje winters, zo, maar je ziet dat het biestarwegras al zand verzameld heeft, er is een heuveltje ontstaan.

Een van mijn docenten zei, vroeger, dat in het Nederlandse wapen beter het biestarwegras kon staan dan die exotische leeuw. Ik denk dat hij gelijk had – zonder deze soort geen strandwallen en duinen, geen West-Nederland.

Als je wilt gaan kijken: de valleien bij Kwade Hoek zijn nogal vochtig – trek laarzen aan. In het broedseizoen mag je niet op de strandvlakte.

 

Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!