Ik heb een haat-liefde-verhouding met informatiepanelen. Liefde, omdat ik nieuwsgierig ben. Haat, omdat het voelt als een bord voor m’n kop, midden in de natuur. Maar toch is het handig bij een buurttuin, of ander groen project. Door informatie te geven maak je contact met je omgeving, en tekst kàn handig zijn. En het is niet moeilijk om er voor te zorgen.
Zo moet het niet
2010. Onze Vrij Groen tuin op bouwkavel op het Leidse Bio Sciencepark is in opbouw. Prille tuinprojecten, bejaarde tuinstoelen en ruige natuur steken sterk af bij de strak getrimde omgeving. Passanten begrijpen er niets van. Wat gebeurt er? Ben ik welkom als bezoeker? Wie is hier bezig? Waarom? We maken weinig vrienden – want we leggen geen contact.
Waarom niet gelijk een infobordje? We zijn heel druk met ontginnen en aanleggen van de tuin. We willen graag een móói infobord, en ook nog verantwoord, hergebruikt, ecologisch en duurzaam. Dat kan, maar dat is nóg meer werk. En dus komt er voorlopig geen infobord. Maar wel klachten uit de buurt.
Zo kan het wel
Het kan simpel. Een gelamineerde A4 is genoeg. Zie hier: foto als eye catcher, korte uitleg, linkje, QR-code. Lekker duidelijk. (Tip: snij het papier wat kleiner vóór het lamineren. Dan krijg je een brede rand voor punaises en nietjes, zonder dat vocht bij het papier komt).
Deze Stevens Hof Tuin was, toen ik er kwam al mooi, aantrekkelijk en duidelijk van zich zelf, dat wel:
Zo kan het nog mooier
Direct duidelijk, dat zijn niet alle groene projecten. Bijvoorbeeld deze in Rotterdam:
Dit is een eiland met woeste planten. Onkruid? Nee…
Het is deel van een drijvende tentoonstelling van plantengemeenschappen langs de rivier. Hier ben ik heel dankbaar voor de uitleg, en het is ook nog zo’n prachtig infobord. Er liggen vijf verschillende eilanden, met elk eigen info. Wauw. Met de wie-welk-verband-en-contact-gegevens er bij zou het nog duidelijker zijn. Zoals bij het A4-tje van de Stevens Hoftuin.
Er kan nog meer…
Ik heb, ter inspiratie, nog een aantal foto’s van tekst in de tuin op een rij gezet. Die kun je hieronder aanvragen. Dan stuur ik je ook twee keer per maand mijn tips en artikelen.
Ja, stuur me meer inspiratie voor tekst in de tuin!
Dag Annemarie, duidelijke uitleg over het nut van informatie bij groenprojecten en veel praktijkvoorbeelden uit het land. Goed stuk. Ben benieuwd of mijn kerstboomnummer ook nog zichtbaar is in het asiel. Krijgen wij binnenkort informatie over de staat van onze bomen in het asiel en tijdstippen van ophaal?
Ja, binnenkort wordt de kerstbomenmail verstuurd, Mieke.
Heel herkenbaar! Druk met van alles in de tuin en het infobord is een soort laatste iets wat er bij inschiet. Net als de website. Ik zat mij net af te vragen of wij voor zoete aarde iemand in de arm zouden moeten nemen om ons te helpen met huisstijl/informatievoorziening 😉
Ha Jannie,
Ik volg jullie op Facebook en het is een genot om daar te lezen wat jullie allemaal doen. Dat maakt echt een leuke indruk. Communicatie uitbesteden vind ik lastig – wie dat uitvoert moet wel heel goed op de hoogte zijn van de sfeer en activiteit op de tuin. Maar misschien is er wel een vrijwilliger te vinden die de website bijhoudt en aanjaagt dat ieder de info aanlevert. Bij Vrij Groen hebben we de agenda van de site gehaald, toen het niet lukte die up-to-date te houden. De aankondigingen gaan nu via nieuwsbrief en facebook – dat lukt wel. Een mooie huisstijl is een kadootje voor je tuin; het is geen must, niet de hoofdzaak, maar wel heel fijn, en goed voor de uitstraling. Als de vrijwilligers er blij van worden, en het bezoekers aanspreekt, is het een investering waard.