Ik heb een haat-liefde-verhouding met informatiepanelen. Liefde, omdat ik nieuwsgierig ben. Haat, omdat het voelt als een bord voor m’n kop, midden in de natuur. Maar toch is het handig bij een buurttuin, of ander groen project. Door informatie te geven maak je contact met je omgeving, en tekst kàn handig zijn. En het is niet moeilijk om er voor te zorgen.

Zo moet het niet

2010. Onze Vrij Groen tuin op bouwkavel op het Leidse Bio Sciencepark is in opbouw. Prille tuinprojecten, bejaarde tuinstoelen en ruige natuur steken sterk af bij de strak getrimde omgeving. Passanten begrijpen er niets van. Wat gebeurt er? Ben ik welkom als bezoeker? Wie is hier bezig? Waarom? We maken weinig vrienden – want we leggen geen contact.

Waarom niet gelijk een infobordje? We zijn heel druk met ontginnen en aanleggen van de tuin. We willen graag een móói infobord, en ook nog verantwoord, hergebruikt, ecologisch en duurzaam. Dat kan, maar dat is nóg meer werk. En dus komt er voorlopig geen infobord. Maar wel klachten uit de buurt.

Zo kan het wel

Het kan simpel. Een gelamineerde A4 is genoeg. Zie hier: foto als eye catcher, korte uitleg, linkje, QR-code. Lekker duidelijk. (Tip: snij het papier wat kleiner vóór het lamineren. Dan krijg je een brede rand voor punaises en nietjes, zonder dat vocht bij het papier komt).

Deze Stevens Hof Tuin was, toen ik er kwam al mooi, aantrekkelijk en duidelijk van zich zelf, dat wel:

Zo kan het nog mooier

Direct duidelijk, dat zijn niet alle groene projecten. Bijvoorbeeld deze in Rotterdam:

Dit is een eiland met woeste planten. Onkruid? Nee…

Het is deel van een drijvende tentoonstelling van plantengemeenschappen langs de rivier. Hier ben ik heel dankbaar voor de uitleg, en het is ook nog zo’n prachtig infobord. Er liggen vijf verschillende eilanden, met elk eigen info. Wauw. Met de wie-welk-verband-en-contact-gegevens er bij zou het nog duidelijker zijn. Zoals bij het A4-tje van de Stevens Hoftuin.

Er kan nog meer…

Ik heb, ter inspiratie, nog een aantal foto’s van tekst in de tuin op een rij gezet. Die kun je hieronder aanvragen. Dan stuur ik je ook twee keer per maand mijn tips en artikelen.

Ja, stuur me meer inspiratie voor tekst in de tuin!
Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!