Oostindische kers is een mooie, gemakkelijk groeiende plant, die in veel tuinen op een zonnig plekje te vinden is. De bloemen zijn prachtig geel, oranje of rood, en smaken op de sla of op brood lekker pittig. Het is een éénjarige plant. Heeft maar één nadeel: bij de eerste nachtvorst stort hij zich zielig slap en geknakt ter aarde. Doodgevroren.

Het is november. Nachtvorst kan zomaar toeslaan! Dan is het tijd om flink van je Oostindische kers te oogsten. Van blad en bladstelen maak ik pesto, voor op brood. De smaak van het blad lijkt op die van tuinkers, maar iets minder pittig.

Recept

Neem:

120 g blad + bladstelen van Oostindische kers
50 g cashewnoten (of evt. andere noten, zonnebloempitten)
een scheut olijfolie
zout naar smaak

Hak blad en noten grof, meng ze door elkaar in een mengkom of maatbeker, scheut olijfolie erbij. Mix met de staafmixer tot een smeerbare pesto. Breng op smaak met zout, en voeg eventueel toe: citroensap, belegen kaas en/of knoflook. De pesto is aantal dagen houdbaar in de koelkast.

(Zo kun je van een heleboel lekkere blaadjes pesto maken; bv venkelblad, zevenblad. En natuurlijk kan het ook eerder in het jaar).

Meer over Oostindische kers

  • Er zijn veel cultivars, te verdelen in: ‘rankend’ – die kruipen graag door de hele tuin en klimmen in de heg – en: ‘niet-rankend’ – die vormen mooie bolle planten, die netjes op hun plek blijven.
  • Bladluizen zijn dol op Oostindische kers. Hij wordt dan ook gebruikt om luizen weg te lokken bij andere planten in de moestuin.
  • Hommels en honingbijen bezoeken de bloemen graag.
  • Het is een waardplant voor rupsen van groot én klein koolwitje.
  • De planten zaaien zichzelf uit, het volgend jaar komen ze weer op. Maar je kunt ook makkelijk de grote zaden rapen en bewaren.
  • Bloemen en blad zijn rijk aan vitamine C.

 

Rankend exemplaar: kruipt door de tuin, en ook in de heg als hij die tegenkomt.

Niet-rankende planten: blijven op hun plek. Compact bloemenzeetje (hier bij Grand Café de Stal).

 

Tips en artikelen ontvangen?

Tips en artikelen ontvangen?

Ontvang blog en aankondigingen in je mailbox

Bedankt voor je aanmelding!