Oostindische kers is een mooie, gemakkelijk groeiende plant, die in veel tuinen op een zonnig plekje te vinden is. De bloemen zijn prachtig geel, oranje of rood, en smaken op de sla of op brood lekker pittig. Het is een éénjarige plant. Heeft maar één nadeel: bij de eerste nachtvorst stort hij zich zielig slap en geknakt ter aarde. Doodgevroren.
Het is november. Nachtvorst kan zomaar toeslaan! Dan is het tijd om flink van je Oostindische kers te oogsten. Van blad en bladstelen maak ik pesto, voor op brood. De smaak van het blad lijkt op die van tuinkers, maar iets minder pittig.
Recept
Neem:
120 g blad + bladstelen van Oostindische kers
50 g cashewnoten (of evt. andere noten, zonnebloempitten)
een scheut olijfolie
zout naar smaak
Hak blad en noten grof, meng ze door elkaar in een mengkom of maatbeker, scheut olijfolie erbij. Mix met de staafmixer tot een smeerbare pesto. Breng op smaak met zout, en voeg eventueel toe: citroensap, belegen kaas en/of knoflook. De pesto is aantal dagen houdbaar in de koelkast.
(Zo kun je van een heleboel lekkere blaadjes pesto maken; bv venkelblad, zevenblad. En natuurlijk kan het ook eerder in het jaar).
Meer over Oostindische kers
- Er zijn veel cultivars, te verdelen in: ‘rankend’ – die kruipen graag door de hele tuin en klimmen in de heg – en: ‘niet-rankend’ – die vormen mooie bolle planten, die netjes op hun plek blijven.
- Bladluizen zijn dol op Oostindische kers. Hij wordt dan ook gebruikt om luizen weg te lokken bij andere planten in de moestuin.
- Hommels en honingbijen bezoeken de bloemen graag.
- Het is een waardplant voor rupsen van groot én klein koolwitje.
- De planten zaaien zichzelf uit, het volgend jaar komen ze weer op. Maar je kunt ook makkelijk de grote zaden rapen en bewaren.
- Bloemen en blad zijn rijk aan vitamine C.
Rankend exemplaar: kruipt door de tuin, en ook in de heg als hij die tegenkomt.
Niet-rankende planten: blijven op hun plek. Compact bloemenzeetje (hier bij Grand Café de Stal).
Leuke blog, ik heb net kappertjes gemaakt van de onrijpe, groene zaden van de oostindische kers. ook heel lekker en simpel.
recept (van Velt): pluk de zaden, was ze goed.
Overgiet ze met heet water en lepel zout. Laat dag staan.
Doe volgende dag hetzelfde.
Op dag 3 maak je ze definitief in: Op 1 l. kokend water neem je 250 gr. zout,
per liter zout water 2 dl. azijn toevoegen. Overgiet hier de kappertjes mee. Doe nog een mooi blaadje of bloemetje van de oostindische kers erbij en laat afkoelen.
kan je lang bewaren.
Dank voor de tip, Marlieke!
Heb het eens geprobeerd, maar zie nu wat ik fout gedaan heb: na de eerste dag geen kokend water meer genomen. Ja, dan blijven ze niet goed :-(. Kan ik het nu nog eens doen!
En ik las gister dat je ook van uitgebloeide goudsbloem zo kappertjes kunt maken, als de zaden nog niet rijp zijn.
Hoi Anne Marie,
Kan ik de bloemen ook inzetten in de pesto? Wat te doen met de vele bloemen?
Ha Toke, de bloemen kunnen ook in de pesto. Dan zou ik de bloemblaadjes lostrekken en ze na het staafmixen er door mengen, zodat je rood/oranje/geel met groen krijgt, i.p.v. één gemixte kleur. Óp de pesto op je brood lijkt me nog mooier. Ik gebruik de bloemen ook als versiering op salade, of ik eet ze gelijk op als ik door de tuin loop.
Dag Annemarie, kan iemand die zaden koopt op het zakje zien of de oostindische kers rankend of juist niet rankend is? Ik heb bij een klant een rankende gezien die kreeg ranken van wel 3 meter en weinig bloemen en dat was niet de bedoeling, vandaar de vraag.
Hallo Mieke, dat verschilt per leverancier. Sommigen zetten er bij of hij rankend is of niet (Bolster, Vreeken), of geven de hoogte aan, waar je het uit kunt afleiden (ook wel bij Vreeken, Zaadhandel vd Wal, Tabernal-Zaden). Maar er zullen ook wel zakjes aangeboden worden zonder de nodige info.
Hoi Anne Marie,
Precies op tijd je blog gelezen: vandaag heb ik de oostindische kers geoogst voor de lekkerste pesto ooit!
Dankjewel
Leuk om te horen, Marleen!
Hallo Anne Marie ik wil vragen of het ook mogelijk is de bladeren en stelen te drogen. Dit is het eerste jaar dat ik ze bij mij in de tuin staan, tot op heden pluk ik iedere dag blad en steeltje voor het zo te eten wat mij prima bevalt! Ben geen pesto maker maar eet of maak er liever thee van zo dat ik de geneeskracht er van blijf houden helpt mij prima tegen keel pijn. Groetjes.
Hallo Anita, daar heb ik geen ervaring mee. Opgezocht in Jekka’s complete kruidenboek: “Pluk het blad om vers te eten. Ze kunnen worden gedroogd, maar het is nauwelijks de moeite waard.” Ik zou het gewoon proberen.